PAUDEL EGÉSZSÉG AKADÉMIA

A gabonakávékról

gabonakávé pótkávé Oct 17, 2024

Évekkel ezelőtt, amikor elhagytam a kávét az életemből, két dolog hiányzott nagyon: a kávészünet a többiekkel az udvaron, és maga a reggeli kávé szertartása. A forró csoki nem jelentett alternatívát, túl cukros, túl drága, és túl jellegtelen volt, a gyümölcstea pedig egy teljesen más világnak tűnt. Így beletörődtem, hogy a munkahelyi szociális életemnek annyi, és ezentúl magányosan töltöm a szüneteimet az asztalomnál. Az egyik ebédnél pont előjött a téma, és mindenki megértően bólogatott, hogy valóban, nehéz lehet olyanokkal lenni, akik kávéznak, míg én nem. 

Másnap reggel az egyik kolléganőm meglepett egy sárga dobozzal, amire annyi volt írva, hogy Orzo. Elmondta, hogy az olasz gyerekek ezt isszák pótkávénak, és 100% pörkölt árpából készül. Ez a doboz instant maláta kávé volt az első lépésem a gabonakávék világába. Azóta sok hazai és külföldi márkát kipróbáltam, de az árpa (maláta) maradt a kedvencem. 

Az elmúlt években észrevettem, hogy a gabonakávék egyre népszerűbb alternatívái a hagyományos kávénak, különösen azok körében, akik érzékenyek a koffeinre, refluxosok, vagy egyszerűen csak szeretnék csökkenteni a kávéfogyasztásukat. Ezek a kávék, melyek különböző gabonafélékből, például árpa vagy rozs felhasználásával készülnek, számos jótékony hatással bírnak.

Elsőként érdemes újra megemlíteni, hogy a gabonakávék koffeinmentesek. Ezáltal ideális választást jelentenek a késő délutáni vagy esti órákban is, amikor a koffein fogyasztása zavarhatja az alvást. A gabonakávék íze és felhasználási módjai is hasonlítanak a hagyományos kávéhoz, így az ízélményről sem kell lemondaniuk a koffeinmentes alternatívát keresőknek.

A gabonakávék emellett gazdagok különböző tápanyagokban. Tele vannak rostokkal, amelyek jótékonyan hatnak az emésztésre, és hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez. A rostok segítenek a teltségérzet fenntartásában is, ami segíthet a súlykontrollban. Ezen kívül a gabonafélék vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is bővelkednek, amelyek erősítik az immunrendszert és hozzájárulnak a sejtek védelméhez. Ráadásul a gabonakávék természetes összetevői miatt sok esetben mentesek a mesterséges adalékanyagoktól és tartósítószerektől.

Összességében a gabonakávék nemcsak ízletes alternatívák, hanem egészséges választások is, amelyek számos jótékony hatással járhatnak a mindennapi táplálkozásban.

 Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy mit tehetsz a beleid egészségéért, csatlakozz az október 21-én induló bélregeneráló mesterkurzushoz. További információért kattints ide: https://www.paudelegeszsegakademia.hu/belregeneralo-mesterkurzus.