PAUDEL EGÉSZSÉG AKADÉMIA

Vízivás hatása az anyagcsere sebességére

hasznos info Oct 11, 2023

Mi a gond a kalóriamegszorító diétával?

 

Amikor valaki fogyókúrázik és megszorítja a kalóriákat, az egyik leggyakoribb mellékhatás az lesz, hogy még jobban lelassul a már amúgy is lassú metabolizmus.

 

Ha fogyni szeretnénk, akkor egy hatékony stratégia lehetne inkább az, hogy felgyorsítjuk a metabolizmust, vagyis az anyagcserét.

 

Milyen módszerekkel lehet felgyorsítani az anyagcserét?

 

Nincs szükséged drága táplálékkiegészítőkre, egészen egyszerű és ingyenes módszerekkel sokat tehetsz érte.

 

Egy példát szeretnék most megemlíteni. A vízivást. Egy tanulmány 2003-ban azt találta, hogy napi 2 liter víz fogyasztása kb. 400 kJ-lal növelte az energiafelhasználást. Fél liter víz elfogyasztása után az anyagcsere 30%-kal nőtt!

Egy másik tanulmány elhízott lányokon mérte le, hogy milyen hatása van a testsúlyra annak, ha minden evés előtt egy fél órával elfogyasztanak két pohár vizet. Azt találták, hogy a testsúly jelentősen csökkent csak ettől az apró változtatástól.

2016-ban kutatók megnézték az összes tanulmányt amit csak találtak ebben a témában. Ők is meg tudták erősíteni a fenti megállapításokat.

 

A három cikk kivonatát itt találod:

 

1

Vízivás általi termogenezis

Michael Boschmann, Jochen Steiniger, Uta Hille, Jens Tank, Frauke Adams, Arya M. Sharma, Susanne Klaus, Friedrich C. Luft, Jens Jordan

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88. évfolyam, 12. szám, 2003. december 1., 6015-6019. oldal, https://doi.org/10.1210/jc.2003-030780.

Kivonat

 A sok víz fogyasztását általában támogatják a fogyókúrákban, és egészségesnek tartják; azonban kevés szisztematikus tanulmány foglalkozik ezzel a felfogással. Tizennégy egészséges, normál testsúlyú személyen (hét férfi és hét nő) egész szobás indirekt kalorimetriával vizsgáltuk 500 ml víz fogyasztásának hatását az energiafelhasználásra és a szubsztrátoxidációs sebességre. A vízivás zsírszöveti anyagcserére gyakorolt hatását mikrodialízis technikával vizsgáltuk.

500 ml víz fogyasztása 30%-kal növelte az anyagcserét. A növekedés 10 percen belül bekövetkezett, és 30-40 perc után érte el a maximumot. A teljes termogén válasz körülbelül 100 kJ volt. A termogén hatás mintegy 40%-a a víz 22 és 37 C közötti felmelegedéséből származott. A férfiaknál a lipidek táplálták elsősorban az anyagcsere-ráta növekedését. Ezzel szemben a nőknél elsősorban szénhidrátokat használtak energiaforrásként. A vízzel történő energiafelhasználás növekedése szisztémás β-adrenoreceptor-blokáddal csökkent. Így napi 2 liter víz fogyasztása körülbelül 400 kJ-mal növelte az energiafelhasználást. Ezért a víz termogén hatását figyelembe kell venni az energiafelhasználás becslésekor, különösen a fogyókúrás programok során.

 

2.

A "vízzel indukált termogenezis" hatása túlsúlyos személyek testsúlyára, testtömegindexére és testösszetételére

J Clin Diagn Diagn Res. 2013 Sep; 7(9):  Online megjelent 2013 Sep 10. doi: 10.7860/JCDR/2013/5862.3344. PMCID: PMC3809630 PMID: 24179891 Vinu A. Vij és Anjali S. Joshi

Kivonat:

A sok víz fogyasztását általában a fogyókúrák részeként javasolják. Azonban csak kevés szisztematikus tanulmány foglalkozott ezzel a gondolattal. Ebben a vizsgálatban a napi vízbevitelen felüli 1500 ml víz fogyasztásának hatását vizsgálták túlsúlyos személyek testsúlyára, testtömegindexére (BMI) és testösszetételére.

 

Cél: Annak értékelése, hogy a túlzott vízfogyasztás milyen szerepet játszik a túlsúlyos alanyok testsúlyának és testzsírjának csökkentésében.

Beállítások és tervezés: A vizsgálatot 50 túlsúlyos lányon végeztük nyolc héten keresztül, amelynek során arra utasítottuk őket, hogy naponta háromszor, reggeli, ebéd és vacsora előtt fél órával 500 ml vizet igyanak, ami meghaladta a napi vízbevitelüket.

Módszerek: A testsúlyt kilogrammban (kg) mérték. A BMI-t úgy számították ki, hogy a kilogrammban kifejezett testsúlyt elosztották a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. A testösszetételi pontszámot a bőrredő vastagságának összegeként számították ki milliméterben, három különböző helyen, amelyet bőrredő-kaliberrel mértek. A vizsgálat előtti és utáni testsúlyt, a testtömegindexet és a testösszetétel-pontszámokat megmérték.

Statisztikai elemzés: SPSS, 14.0.1 verzió és páros t-próba segítségével állapították meg az eredmények statisztikai szignifikanciáját.

Eredmények: A vizsgálat előtti és utáni testsúly, a testtömegindex és a testösszetétel-pontszámok átlagértékei 65,86 kg és 64,42 kg, 26,7002 és 26,1224, illetve 79,626 mm és 76,578 mm voltak. Mindhárom eredmény statisztikailag magasan szignifikáns volt.

Következtetések: A túlsúlyos személyek testtömegének, testtömegindexének és testösszetétel-pontszámainak csökkenése a vizsgálati időszak végén megalapozza a víz által kiváltott termogenezis szerepét a túlsúlyos személyek testtömegének csökkentésében.

 

3.

Az ivóvíz negatív, semleges és jótékony hatásai az energiafelvételre, az energiafelhasználásra, a zsír-oxidációra és a testsúlyváltozásra randomizált vizsgálatokban: Egy minőségi áttekintés

 Nutrients. 2016 Jan; 8(1): 19. Megjelent online 2016 Jan 2. doi: 10.3390/nu8010019.PMCID: PMC4728633 PMID: 26729162. Jodi J. D. Stookey

Kivonat:

Az ivóvíz vegyes hatással van az energiabevitelre (EI), az energiafelhasználásra (EE), a zsíroxidációra (FO) és a testsúlyváltozásra a felnőtteket és/vagy gyermekeket érintő randomizált, kontrollált vizsgálatokban (RCT).

Az RCT-k e minőségi áttekintésének célja az volt, hogy azonosítsa az ivóvíznek az EI-re, EE-re, FO-ra és testsúlyra gyakorolt negatív, semleges és kedvező hatásával összefüggő körülményeket, hogy hipotéziseket állítson fel a testsúlyszabályozásra irányuló ivóvízzel kapcsolatos beavatkozások optimalizálásának módjairól.

Azok az RCT körülmények, amelyek rövid távon az ivóvíznek az EI-re, EE-re és/vagy FO-ra gyakorolt negatív vagy nulla hatásával járnak együtt, hosszabb távon a testsúlyra gyakorolt negatív vagy nulla hatással járnak együtt. Azok az RCT körülmények, amelyek rövid távon alacsonyabb EI-vel, megnövekedett EE-vel és/vagy megnövekedett FO-val járnak, hosszabb távon kisebb súlygyarapodással vagy nagyobb súlycsökkenéssel járnak.

Következtetések:

  1. A kalóriadús italok helyett víz fogyasztása csökkenti az energiabevitelt, ha a táplálékfelvétel szabadontörténik.
  2. A vízivás növeli az energiafelhasználást metabolikusan rugalmatlan, elhízott egyéneknél.
  3. A vízivás növeli a zsíroxidációt, ha a vér szénhidrát- és/vagy inzulinkoncentrációja nem emelkedett, és ha kalóriadús italok helyett vagy a hidratáltsági állapotot megváltoztató mennyiségben fogyasztják.

További kutatásokra van szükség a megfigyelt összefüggések megerősítéséhez és annak meghatározásához, hogy az ivóvízzel kapcsolatos beavatkozások optimalizálják-e és milyen konkrét körülmények között a testsúlyszabályozást.